divendres, 7 de novembre del 2008

Reivindicació de la senyora Clito Mestres

L'autor
Montserrat Roig va nèixer a Barcelona el 1946. Llicenciada en filosofia i lletres, esdevè una autora d'èxit i compromesa amb la cultura catalana i amb el feminisme.A partir del 1970 que guanya el premi Víctor Català amb Molta roba i poc sabó... i tan neta que la volen es dedica professionalment a la literatura.
Destaca per la seva tasca de novel.lista i aconsegueix gran popularitat com a periodista a través d'entrevistes i amb l'aparició en algun programa de televisió. Morí el 1991.
L'obra
Reivindicació de la senyora Clito Mestres és l'única obra teatral que va escriure Montserrat Roig. La va escriure expressament per a la seva germana Glòria (actriu i dobladora) i va estrenar-se al Teatre Romea el 10 de juny de 1991.

Montserrat, en aquesta obra, aborda dues històries a la vegada. Per una banda, la història de Clito Mestres, la protagonista de l'obra, una dona marcada per l'esdevenir de la seva vida (una infància amb un pare protector, un marit alemany que se la va endur a Hamburg, la mort d'una filla, el neixement d'uns bessons, l'olor de la col,etc.). Per altra, la Clitemnestra, el personatge que interpretarà Clito, que representa un dels personatge de la tragèdia de Sèneca Agamemnon, que es venga del seu marit després de que aquest hagi sacrificat una filla per guanyar-se el favor dels déus i l'hagi abandonada.
El paral.lelisme existent entre Clito Mestres i Clitemnestra en relació a les vivències no és una casualitat, tot i què el desenllaç d'ambdues sigui completament diferent.




1 comentari:

rebaixes ha dit...

Vaig llegir al dia i creia haver-te posat un comentari.Vaig marxar d'aquí i buscar a G. - Climenestra. Em vaig passar, no sé per que això de la mitologia, em tenia boig allà als setze anys, amb uns dicc. encicl. del meu pare, jo anava com ara d'una entrada a l'altra. Em vas fer un favor que t'agraeixo.Allí un es perd, pàgines i p. i em poso el cap ple.Gràcies. Anton.